Thursday, September 30, 2010

IKAN CENCARU SUMBAT

                           


Salam semua...ni lauk masak semalam ni.Tak berkesempatan nak upload so ari ni baru la ada masa nak upload. Macam ari tu jugak gambar blurr sket coz guna camera hanpon.hehehe...Zura masak sekor je ni coz ikan tu da besar and lagipun zura ngan suami zura je makan. Cukup la tu...lana makan bubur nasi dia je. Husband suka kalau masak ikan cencaru macam ni...sekor ni kalau ikutkan untuk dia sorang je. Ikan ni bila kita goreng bau dia...mak oiiii.org sebelah pun x boleh tidor...hahahah. Kali ni letak resepi. Resepi ni mak yang ajar tapi tak tau la kalau ada tersama ngan resepi sapa2.Kalo ada mohon maaf yek...kita ikut yang mak ajar je...huhuhu


Bahan-bahan

  • Seekor ikan cencaru besar - dibelah belakang (ikut nak masak berapa ekor)
  • *6 tangkai lada kering - direndam 
  • *3 ulas bawang merah (bawang besar pun boleh)
  • Sedikit air asam jawa pekat 
  • Kunyit
  • Garam 
  • Gula

Cara-cara

  1. Ikan cencaru dibasuh bersih. Gaul ikan dengan kunyit dan garam. Ketepikan.
  2. Tumbuk bahan yang bertandahingga lumat.
  3. Masukkan air asam jawa pekat tadi, garam dan gula. Lebih manis lebih sedap. Gaulkan hingga bahan2 tadi sebati.
  4. Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam ikan cencaru yang dibelah belakang tadi.
  5. Goreng dengan api yang sedikit sederhana supaya ikan masak sepenuhnya. 

No comments:

Post a Comment