Wednesday, October 6, 2010

PAJERI TERUNG


Salam semua....hari ni jenguk peti ais nampak terung.sian plak tgk terung tu lonely je dlm peti.memandangkan lusa nak balik kampung baik kosongkan peti...masak je ape yang ada dalam peti tu.so..pikir punya pikir dpt idea nak buat resepi ni.ha tgk la hasilnya yang agak bersememeh tuh...
 Bahan-bahan

  • 1 batang terung panjang - dipotong kpd tiga bahagian memanjang
  • 2 peket kecik serbuk kari daging (zura guna cap adabi)-bancuh dengan air
  • *1 ulas bawang merah - dimayang halus
  • *2 ulas bawang putih - dimayang halus
  • *1/2 inci halia
  • *1 peket kecil udang kering
  • *Kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih
  • Kerisik (zura letak dalam 5sb)- supaya pekat
  • Santan (sukat ikut suka nak cair atau pekat)
  • Gula merah -optional (tapi zura suka gula putih je)
  • Gula putih
  • Garam
Cara-cara
  • Tumis bahan yang bertanda* hingga naik bau.
  • Masukkan serbuk kari yang bancuh dgn air tadi dan masukkan kerisik sekali.Tumis hingga rempah masak atau pecah minyak..
  • Masukkan terung dan kacaukan ia supaya rempah meresap pada terung tersebut.
  • Terus masukkan santan..(takut terung lembik sgt)
  • Masukkan garam dan kemudian gula secukup rasa (bila pajeri da rasa garam baru masukkan gula).pajeri lebih sedap jika manis sedikit.
  • Agak2 mendidih terus tutup api...boleh la dihidangkan.Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment